top of page

Cae Wllf   |   Modular Timber Frame Extension

Llandderfel, Bala, 2021

Cae Wllf is a traditional stone house on the edge of Snowdonia National Park. We have designed a 2 storey extension for a living room and kitchen-diner on the ground floor and additional bedroom on the first floor. The timber clad extension sympathetically continues the window pattern on the primary elevation facing the village, where-as the side elevation is more playful. The stone barn will be renovated to become an artist's studio and office.

 

The timber frame system will be provided by local Welsh mill, The Timber Cooperative, using timber from the region. The panels will be built in the mill and then assembled on site. They will be highly insulated with cellulose, a material which helps lower carbon emissions by recycling that waste paper. A ground source heat pump will provide heating and cooling to both buildings.

Caer Wllf timber frame house extension night Evergreen Architects
Cae Wllf Timber Frame Section Evergreen Architects
Cae_Wllf_Timber_Coop_Model.png
Cae Wllf timber cladding Evergreen Architects Wales
Cae Wllf airtightness Evergreen Architects Wales
Cae Wllf rainbow roofing Evergreen Architects Wales
Cae Wllf Evergreen Architects Wales Aerial-Front SM
Cae Wllf Evergreen Architects Wales Aerial Mountains SM
Cae Wllf Evergreen Architects Wales Aerial-3SM
Cae Wllf Evergreen Architects Wales Aerial-2SM
Timber coop Cae Wllf Evergreen Architects Wales.jpg
Cae Wllf - construction 1 - Wales - Evergreen Architects
Cae Wllf Evergreen Architects Timber Frame Construction Barn.png
Cae Wllf - construction - Wales - Evergreen Architects
Cae Wllf Evergreen Architects Timber Fra
Cae Wllf Evergreen Architects
Cae Wllf Delivery Evergreen Architects.jpg
Cae Wllf Timber Frame Evergreen Architects.jpg
Cae Wllf Modular Evergreen Architects.jpg
Cae Wllf renovation Evergreen Architects
Cae Wllf renovation Evergreen Architects
Cae Wllf renovation Evergreen Architects
caewllfentry
caewlfhouse
caewllfbarn
Cae Wllf timber frame house extension section sketch Evergreen Architects
bottom of page